onsdag 9. juli 2014

Litt mer om innholdet i Juice, som brukes til e-sigaretter - eller Damp.

Denne teksten her har jeg hentet inne på Norsk Dampselskap sine sider på facebook og den er lånt med tillatelse :)
Dette er en veldig forklarende tekst, som jeg må lese noen ganger til før det sitter ;)



La oss snakke litt om Dampevæske, hva dette er og fordeler og ulemper med de forskjellige, og litt hva du bør tenke på.

Dampevæske eller populært kalt e-Juice, eller bare juice, er basert på PG - propylenglykol og VG - vegetabilsk glyserin. Enten i en miks (mest vanlig) eller som ren VG eller ren PG. I tillegg er det som regel nikotin og et eller flere aromastoffer, enkelte er i tillegg tilsatt farge.

PG - propylenglykol er klar, smakløs og blandes lett med smakskonsentrat, så denne brukes ofte for å bære frem smaken, svært ofte er smakskonsentrat basert på PG, et veldig viktig moment for mange er at PG også gir det berømte «halsrøsket» som mange røkere foretrekker, da det simulerer tobakkens effekt på svelg og hals.

VG - vegetabilsk glyserin er en vannløselig væske som er søtere og mer tyktflytende enn PG, men bærer smaker dårligere, gir en mykere dampeopplevelse og produserer også mye mer damp.

Jeg anbefaler alle å velge juicer som kan dokumentere at PG/VG er av farmasøytisk kvalitet og ikke av næringsmiddelkvalitet.
Når det gjelder nikotin så bør selvfølgelig den også være av farmasøytiskkvalitet.
Smaksstoffer er normalt av næringsmiddelkvalitet, samme med eventuell farge.
Disse smaksstoffene kan være basert på naturlige råvarer, være organiske eller fremstilt kjemisk.

Enkelte personer reagerer på damping med ulike typer ubehag, noen av ubehagene skyldes røykeslutt, andre skyldes reaksjoner på stoffer i dampevæsken.

Man skal heller ikke glemme at tobakk er tilsatt hostedempere og bedøvende stoffer, og når de forsvinner, da dukker gamle kamuflerte «vonter» opp.

PG gir som kjent halsrøsk, men kan også gi allergiske reaksjoner hos enkelte.
VG kan også gi enkelte reaksjoner, enkelte som damper ren VG, melder om at de hoster mer en normalt.

Smaksstoffer kan man også reagere på, akkurat som andre matvarer, husk at enkelte stoffer er naturlige, og er man allergisk mot nøtter, så er det dumpt å dampe nøtter.

Normalt sett så er mer påkostede juicer bedre for halsen en rimelige juicer, en miks som mange finner utmerket er 50PG/50VG eller høyere andel VG.

Om man synes damping medfører ubehag, bør man vurdere skifte av dampevæske, nå har jeg hørt at enkelte reagerer på juicer fra en bestemt produsent og byttet til en annen og problemet var løst.
Mest sannsynlig kom dette av aromastoffene eller basene (PG/VG miksen) som den produsenten brukte i sine juicer.

Et faktum som mange ikke tenker over er at noen typer juice virker fint med enkelte typer tanker, mens andre ikke gjør det i heletatt.

Husk at er at rene VG juicer veker dårlig, og gir mye «hærk» om man f.eks har toppcoil med mye veker, mens PG juicer er håpløse i en dripper.

Kan ta noen eksempler:
En typisk nybegynner juice består av 80/20 PG/VG, den har mye smak og mye halsrøsk, flyter lett og fint i veker og fordamper enkelt og greit. I et typisk startsett er dette ideelt.
Smaken blir bra, effekten blir bra osv.

Så oppgraderer man utstyret, da henter man mer ut av smakene og den billige juicen faller gjennom og smaker kunstig. Og man snakker ned denne juicen- makan til søpple juice, kunstig syntetisk osv.

Så har vi det andre senarioet, typisk kompleks kvalitetsjuice smaker nydelig på utstyr som henter frem alle nyansene, men på enkelt utstyr smaker det rett og slett ikke noe særlig.
Oppskrytt lureri er det mange som mener.

Kort fortalt, en juice produsent lager faktisk juicen til et bestemt type utstyr, noen bevist, andre helt ubevist.
Så enkelt utstyr krever ofte enkel juice med mer PG, og Dyrt utstyr krever dyrere juice med mer VG.
Jeg vet dette høres merkelig ut, men ja, jeg har prøvd, og jeg vet om mange som også har samme erfaring.

Så sliter du med reaksjoner, forsøk å bytte juice, ikke bare smak, men produsent, tenk også på PG/VG innhold/blandingsforhold.

Har du enkelt utstyr så kos deg med enkel juice (Som finnes i mange utgaver og prisklasser)

Er du RBA tilhenger, så bør du velge juice fra øverste hylle ;-) (Men det vet du)


Om du har spm ang dette, så legg gjerne igjen en kommentar her, så skal jeg prøve å svare.. Hvis ikke kan du melde deg inn i Norsk Dampselskap, enten forumet deres eller på facebook gruppa og få svar der :)
Denne teksten ligger under filer på gruppa :)

Ha en fin kveld videre :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for kommentaren :D